Tuesday, May 19, 2009

Widaa'ul Akhir

Today marks a month since my dearly beloved brother, Mu'adz Azhar left us, forever. Truly, what we went through was a very painful experience. It was very difficult for us, but for Ummi the most as it wasn't easy for her to lose her one and only beloved mother followed by her dearest son within just 2 months. But Alhamdulillah, Allah gave us the internal strength to endure through this very hard period of time and helped us through with less difficulties.

Frankly, all the SMSs, calls and visits we received throughout the whole period since Mu'adz was first admitted on the 4th of April till the very last day, and up until now really helped us a lot in gaining the strength we needed. The countless support we received from
family and friends from all over the globe MasyaAllah was really unexpected. Had it not been for this, i could never imagine how worse it would have been.

We do realize that this was a test from Allah, although it was a very tough one, to test our iman and belief in Him. Alhamdulillah, we got through, or insyaAllah hopefully we did get through. From Him we come and to Him we return. We are very much thankful and content to what had happened and may it be a source of restrengthening back our iman, faith and belief towards Him and may He grant us with the best of 'Ajr'.

I would like to express my best gratitude to everyone who threw in their support, directly or indirectly as well as for the du'aas and supplications that everyone had offered for Mu'adz and for us. May this experience leave a very thoughtful lesson for all of us who are still waiting for our turn. Wallahu A'lam

Attached below is a mass Thank You note e-mail from my parents to everyone who offered their support. May Allah bless you all...

dear friends, brothers & sisters
salam & greetings all

its been 4 weeks since our dear son mu’adz, departed from us
never got round to thank everyone for all their help and support
1st week was sorting out JPN paper works, school matters, bank
accounts and flying back to doha
the ensuing week was catching up on 3-weeks’ piled-up work
then back to KL to examine at HUKM’s post-grad medical exam; a very hectic week
then back to doha; work matters, H1N1 and all the rest of it just kept
me really occupied

anyway, I won’t miss this weekend chance to write back to everyone in the loop
to express our sincere gratitude; mine, lina’s and the kids’
for all the great help and support we received in the past 6 weeks

it was truly a painful experience for us, a very2 difficult time indeed
but now we cherish the real meaning of brother & sisterhood
and true friends when it comes to needs
the phone calls, sms’es, e-mails, visits, words of advice and encouragement
and various other support measures from many corners of the globe
that came in left, right and center, many a times unexpectedly
plus the silent duas and prayers, from near and far
many said they did very little, hardly if any
only if they realized how much those little ‘trivial’ efforts
really did ease our pain and burden
and never did we anticipate our matters were going to go so smoothly

the experience has taught us many lessons and given us greater insights
and made us more appreciative of issues in life that we used to take
for granted all these while
about death that’s surely to come to each and everyone of us
(yes, despite me having regular encounters at my workplace!)
the divine ‘loan’ that will surely end someday
and in our case, 16.5 years felt very short-lived
and the worthiness of eternal life far surpassing this worldly one
the tribulations that our creator inflicts on us
as a means of testing faith, patience, hope and gratitude
and hopefully as expiation of sins and elevation in eternal ranks too

the experience also gave us many great opportunities
the 2 weeks in icu helped to mentally and psychologically prepare us
for HIS final decree
and strengthened our family bonding, bringing us even much closer to each other
despite being unconscious and under the life-support machines and medications
yet he was still shedding tears when we spoke, read duas, Ma’thurat
and the Quran to him
accompanying allahyarham back home, alone in the back of the hearse
the night he passed away
allowed me to self-introspect (muhasabah diri) reflecting over the past
and renew my covenant (bai’ah) and true repentance (taubah nasuhah) to
the creator
and subhanallah I felt as though his soul was bearing testimony to my
silent declarations
may these be fulfilled and everlasting

the crowd that was awaiting at our little home that night
and the big congregation that prayed at the surau and accompanied us
at the funeral the next day
were just simply amazing, and made us more thankful
never did we anticipate hearing from, and meeting so many long-lost colleagues
the 30-odd years post-mrsm that kept us apart quickly became history
(and admittedly, some names, and faces too, were just so difficult to recall)

Alhamdulillah we never regretted the decision to send him back home
for continued education
distanced from us and his other 4 siblings (+ 2 in-laws and a little
niece), many miles apart
but the positive changes that we noticed in him & improvements in
maturity and sense of responsibility
were all fruits of good tarbiyyah at this particular boarding school

no doubt its been a very2 sad episode in our lives
we still cry over this, me breaking down more times than my
emotionally-stronger better half
the worst affected have been me and our little 12-yr old aiman
even my girls are made of tougher material; must have been the
double-X genetic make up
kak ngah who had to stay back in doha and missed mu’adz’s last days
because of univ classes and difficulty in flying back with her baby
was instead consoling us over the phone on learning of her brother’s
terminal illness and eventual departure

but life has to go on
though terribly saddened, Alhamdulillah we’re all very thankful and contented
with this whole event and the Mighty Creator’s decree
and the fact that we managed to bear patience and endure it all in tranquility
and gotten the strength from sources we couldn’t have imagined
and for HIS decision, which we are very convinced as the best
evident blessings from all your prayers and supplications

i have been and shall always pray for all of you
for HIS continued guidance, mercy and forgiveness
and forbiddance from the torments of the grave and hell fire
and for HIS multiplied rewards in the best eternal abode
and may Allah grant my prayers in turn, ameen

once again, syukran jazilan wa jazakumullahukhairan kathiran
insya allah we’ll be back home for the summer vacation, 27 jun-6 aug
really hope to catch up with more of you, in better times, this time round

azhar, lina
‘ammar (+anisah), iffah (+abd ghofur & baby ‘abidah), ‘aliya & aiman
doha, qatar
[on behalf of allahyarham mu’adz]

Sunday, May 17, 2009

Kelas kedua terakhir

Huh, kalau ikutkan rasa memang malas nak mengajar hari ni. Ntah kenapa terasa berat sangat. Malah, pukul 10.30am tadi saya masih lagi duduk-duduk sambil membuka e-mail, langsung tak prepare untuk ke kelas. Zaujah saya, Anis lain pula halnya, dari pagi tadi asyik muntah. Kasihan, kerjaan orang lelaki, tapi perempuannya yang merana.

Tapi bila fikir balik bahawa ini adalah sebuah amanah, saya gagahkan diri juga. Kena pula hari adalah kelas kedua terakhir saya untuk Program KAFA ni, lepas ni tak dapat dah budak-budak tu nak jumpa Ustaz Ammar sebab Ustaz Ammar dah nak balik Malaysia. Tiba-tiba datang idea untuk buat aktiviti dengan budak-budak ni. Sebelum ni memang dah janji nak buat kuiz tapi beku otak nak fikir idea. Saya terus membuka komputer dan mula membuat persiapan.

Kami tiba di Al-Fanar lewat sikit. Terkecoh-kecoh dari rumah tadi. Tapi bila sampai ke kelas, tengok lengang je. Saya menjenguk kelas-kelas lain, lagi kosong, ada yang pelajarnya tak sampai separuh pun. Memang pelik. Rasanya takde pula Emir Qatar announce apa-apa cuti hari ni. Lepas bercakap dengan Kak Aida, rupanya ramai yang ingatkan kelas takde hari ni sebab last week dah ada program. Saya bersetuju untuk ambil kelas Level 1 tiga period berturut-turut instead of dua, sebab terpaksa ganti Anis. Anis tak dapat datang sebab masih muntah-muntah lagi sebelum saya bertolak tadi.

Bersorak budak-budak kelas Level 1 bila dengar yang mereka takkan belajar hari ni tapi buat group activity instead. Aktiviti hari ni berkisar kisah Nabi Yunus yang kami bincangkan dalam kelas yang lepas. Adik-adik ni dibahagikan kepada tiga kumpulan dan diberikan soalan. Instead of menjawab soalan seperti biasa, mereka dikehendaki menampal gambar-gambar dan membina perkataan daripada huruf-huruf yang diletakkan secara random sebagai jawapan. Mereka menggunting gambar, mewarnakannya dan menyusun cerita mengikut aturan.

Alhamdulillah, dari aktiviti sebegini baru kita dapat lihat potensi sebenar adik-adik yang cute-cute ni. Ada yang penyenyap dalam kelas selama ni terserlah kebijaksanaan dan kehebatan mereka. Kita dapat lihat siapa yang mainkan peranan sebagai ketua, siapa yang hanya follower, siapa yang suka buat kerja, yang ringan tulang, siapa yang kreatif, siapa yang rajin berbuat dan bertanya dan juga dapat lihat bagaimana mereka merancang sebelum memulakan suatu kerja dan bagaimana mereka bekerjasama untuk menyelesaikan tugasan tersebut. Dapat sahaja tugasan, ada yang memainkan peranan sebagai ketua membahagi-bahagikan tugasan, siapa yang membaca soalan, siapa yang memotong dan siapa yang mewarna. Memang kagum bila memikirkan semula bahawa mereka ini baru sahaja berusia 5 tahun, 6 tahun dan 7 tahun. Cukup teliti merancang dan membuat kerja, yang terlebih rajin tu jangan kira, ramai juga. Bahkan ada yang datang mengadu dan ada yang merajuk sebab siap membuat kerja sendiri sebelum kawan-kawan lain menyebabkan dia takde kerja. Nasib baik pandai pujuk balik. Hahaha (Mrs.Anis would very much disagree with this. lolzz).

Group 3

Maisarah & Sophie yang sangat pro-aktif

Group 2

Nabihah: si montel yang rajin

Haikal: diam-diam ubi berisi

Luqman Arif: talented

Benarlah kata pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Sebab itulah Islam sangat menekankan peri pentingnya Tarbiyyatul Aulad sejak kecil lagi. Malahan Dr.Nashih 'Ulwan dalam buku karangannya "Tarbiyyatul Aulad" mengatakan bermulanya pendidikan anak itu bukan sahaja sejak anak itu kecil bahkan ketika memilih pasangan lagi. Bi'ah yang dibina dalam keluarga yang disertai sakinah, mawaddah dan rahmah serta bi'ah yang solehah seterusnya akan mewarnai jiwa anak-anak yang dibesarkan di dalam keluarga itu.

Semasa mengupas fasal pertama Sirah Nabawiyyah dalam usrah semalam, saya ada nyatakan bahawa pendidikan anak yang terbaik itu adalah yang dicontohkan oleh Ar-Rasul sendiri, bukan sahaja pendidikan baginda untuk anak-anak baginda tetapi juga perjalanan hidup baginda sendiri bermula dari lahir hinggalah baginda meningkat dewasa. Allah telah mendatangkan satu contoh di depan mata kita cara terbaik membesarkan seorang anak yang akhirnya menjadi manusia terulung di sisiNya. Rasulullah telah melalui pelbagai pengalaman hidup ketika kecilnya yang memang sengaja diatur oleh Allah 'Azza wa Jall tidak lain dan tidak bukan untuk menyediakan baginda sebelum menjadi manusia terhebat yang pernah diciptakan, memegang taklifan sebagai seorang rasul yang juga merupakan rasul terakhir, penutup semua nabi dan rasul. Bukanlah hanya kebetulan lahirnya tanpa bapa, dihantarkan ke perkampungan Banu Saad untuk disusukan Halmatussaadiyah, kematian ibu tercinta pada umur 6 tahun diikuti datuknya yang sangat disayanginya 2 tahun kemudian. Allah telah menjaga baginda sejak kecil lagi untuk memastikan hatinya bersih dari segala kekotoran jiwa dan akhlak yang menjadi main stream ketika itu. Rasulullah dibesarkan dalam masyrakat yang judi dan arak itu menjadi satu keperluan, membunuh anak perempuan menjadi adat, dan majlis nyanyian dan tarian itu menjadi perkara yang wajib dan bermacam-macam lagi. Allah telah memisahkan baginda dari kekalutan dan kepincangan masyarakat arab Quraisy pada ketika itu dengan melembutkan hati ibunya, Aminah agar membenarkan anak kesayangannya dipelihara oleh Halimatussaadiyah untuk beberapa tahun lagi yang sebelumnya disusukan selama dua tahun. Kitab-kitab sirah menerangkan dengan panjang lebar setiap kisah ini yang mana setiap satu insiden tersebut ada signifikannya yang tersendiri sebagai satu proses pembinaan dan pematangan ar-Rasul saw.

Gambar adik-adik present hasil kerja mereka di depan

Khusyuknya muka masing-masing

Berebut-rebut mereka ni nak membaca

Kump 1: Haraz, Luqman Arif, Ariff, Armand, Sophie, Maisarah

Kump 2: Ardini, Ayuni, Haikal, Suhayb, Altaf, farah (berposing pulak dua kat tepi tu...cubit kang)

Kump 3: Zaim, Asyraf Adam, Nabihah, Jasmin, Azwan, Akmal (yang dua orang ni pulak memang suka ambil gambar macamtu...layan je la)

Selamat hari Ibu buat Ummi tersayang

Although Mother's Day was tentatively celebrated a week ago, i think that it's never too late to wish my beloved ummi a very Happy Mother's Day because everyday is suppose to be a Mother's Day. I don't really sing well (although i think i do) thus i'd like to dedicate this song for my ummi, sang by a friend of mine, Awez on my behalf.

Tuesday, March 17, 2009

Palestin...pedulikah kita?

Setelah agak lama tak makan dengan kawan-kawan rapat saya, hari ni kebetulan kami dapat duduk bersama semasa dinner...dan saya berjumpa dengan rummet saya, Mahdi buat pertama kalinya hari ni. Itulah kehidupan student yang kononnya sangat busy, kat mat'am baru dapat jumpa rummet sendiri.

Baru beberapa minit menjamah fries lembik, hidangan istimewa pada malam ni, seorang kawan kami berbangsa Amerika, Dee (bukan nama sebenar) datang menegur. Dia membuka cerita tentang talk yang dia baru hadiri petang tadi tentang "The US policy on the Middle East" yang dibuat di US embassy in Doha. Lebih kurang macam tu lah bunyi tajuknya.

"So what's new?", tanya Mahdi sambil tersengih.

"Yeah, anything new?', soal Amin tersengih, disambut oleh sengihan saya dan Thaha.

Rijalul aswad, fi baitil abyadh (The black guy in the White House)…yeah, that's the new but not so new news people talk about nowadays.

Sahabat dari Amerika ni pun tersenyap sedetik, tersenyum dan selepas tu mula babbling tentang yang konon namanya polisi-polisi baru Obama & the gang. Saya mendengar dengan tenang sambil menghirup perlahan Mushroom Soup saya. Topik perbincangan mula beralih dari polisi-polisi baru ini kepada isu Palestin dan isu eksistensi negara haram Israel. Dalam beberapa minit sahaja, perbincangan tu bertukar kepada perdebatan yang agak hangat. Amin dan Thaha yang nampak keletihan pun mula bersuara dan memberikan pandangan masing-masing sebagai respon kurang puas hati terhadap fakta-fakta karut yang dikemukakan oleh Dee. Saya pula, masih konsisten menjadi seorang pendengar setia sambil membuka Zubadi (yoghurt arab) dan menyuapnya slow-slow. Bukan tak mahu berdebat, tapi baru semalam saya berdebat dengan dia tentang isu Palestin dan Gaza ni, letih dah...hehe...Dalam perdebatan tu, Dee telah mengemukakan satu soalan yang menarik perhatian saya.

"Let's just say, Saudi having Mekkah and Kaabah, the holy place of the Muslims in the middle, and surrounding it are non-Muslims. And unlike today, the rulers are not Muslims and the people living in and around Mekkah are also non-Muslims ie Christians, Hindus, Jews, Buddhists or what ever. What would Muslims do to get back into the holy land? Wouldn't they do the same as what the Israelis are doing?

Dia menyamakan kes ini dengan orang-orang yahudi yang berusaha keras untuk pulang ke The Promised Land ini (dengan cara penyembelihan beramai-ramai di Shubra Shatila 82', mass massacre Hebron 94', kisah tragis di Gaza baru-baru ini yang meragut 1000++ lebih nyawa orang tidak berdosa dan banyak lagi).Tentu sekali tidak sama!! Dan itulah yang membuatkan ketiga kawan saya ni lebih rancak mengutarakan pendapat masing-masing. Ternyata mereka bukan golongan orang 'hampeh' yang hanya berfikiran lurus ikut buku punya style yang hidupnya 'aku dan duniaku', tapi adalah orang-orang yang sangat memperhatikan keadaan semasa dan ahwaal alam islami al-hadithah. Menjadi muallaf baru yang datang dari negara barat tidak menghalang mereka untuk membentangkan satu persatu fakta sejarah yang akhirnya menolak sama sekali penubuhan negara haram israel secara sah. Saya seperti tadinya hanya mendiamkan diri sambil cuba menghabiskan yoghurt arab masam saya, sekali sekala memandang ke wajah Dee yang semakin bersemangat berhujah.


Saya agak tertarik dengan soalan yang dilontarkan Dee kerana kreativiti dia berfikir ke tahap itu dan juga ke'tricky'an soalan itu sendiri. Alhamdulillah, soalan ini dapat mereka jawab dengan baik berhujahkan fakta-fakta sejarah dan logik akal yang sangat relevan.

Persoalannya, bagaimanakah kalau soalan-soalan begini ditujukan kepada kita? Apakah kita tahu secara terperinci sejarah Palestin? Atau persoalan yang lebih utama, adakah kita concern dengan isu ini atau sekadar menerima ia sebagai satu tajuk berita utama yang makin luput dari liputan media-media, yang hanya mengundang symphaty dan bukannya empathy dan akhirnya dilupakan seperti tragedi di Kosova, Bosnia Herzegovina dan Chechnya? Tahukah kita akan fakta-fakta dan milestones sejarah pahit perampasan tanah suci ini oleh puak Zionis laknatullah ini? Deklarasi Balfour 1917, kejatuhan Khilafah Uthmaniyyah pada 3 Mac 1924, penubuhan Negara haram Israel 1948, penyembelihan 2000++ rakyat Palestin di Shubra Shatila pada tahun 1982 dan tragedi-tragedi pahit lain yang berlaku bukan suatu yang boleh kita lupakan begitu sahaja.

Bumi Palestin adalah bumi anbiya' dan juga bumi suci yang dijanjikan Allah buat umat Islam, dan ia merupakan tanggungjawab setiap Muslim untuk mempertahankan ia biarpun dengan darah kita sendiri. Setelah melihat apa yang berlaku di Ghazzah baru-baru ini, wajarkah kita berdiam diri dan masih tak ambil peduli? Relevankah kita masih membeli produk-produk dari syarikat-syarikat yang menyumbang kepada Zionis atas alasan tak boleh tahan, kami tak biasa, kesian kat anak-anak, jenama ini kurang sedap dan sebagainya? Lebih parah, patutkah kita menyuarakan pendapat-pendapat bahawa rakyat Palestin memang patut kena apa yang mereka alami kerana kononnya tidak mahu memberikan kerjasama, menyokong parti teroris dan tak mahu mengakui eksistensi negara haram Israel? Wa 'iyyazu billah. Bayangkan tatkala kita disoal di hari akhirat kelak, setelah melihat segala kekejaman Zionis laknatullah terhadap saudara-saudara kita di Palestin, apa tindakan yang kita ambil? Apa kita nak jawab? Aku tak buat apa-apa ya Allah, aku hanya tengok dan lihat. Atau aku tak buat apa-apa ya Allah, bahkan aku membeli produk-produk yang menyumbang kepada musuh Islam yang kemudiannya digunakan untuk membeli peluru-peluru yang menembusi jasad-jasad saudara kita di Palestin.

Ini satu persoalan yang mungkin boleh kita fikirkan bersama. Apa yang kita dah sumbangkan? Apa peranan dan tanggungjawab kita? dan juga apakah tindakan yang akan kita ambil selepas ini? Marilah kita keluar dari kepompong pemikiran 'Ananiyyah' dan 'Aku & Duniaku' ini dan mulalah untuk melihat dunia ini dengan pandangan hati yang terang lagi suci. Sama-sama kita fikirkan insyaAllah

Wallahu A'lam

Sunday, March 8, 2009

Kaulah insan tersayang

Enam bulan sudah berlalu sejak hari kami diikat sebagai pasangan yang sah. Namun, dalam tempoh ini tak sekalipun pernah saya baca apa-apa hasil tulisan daripada isteri saya melainkan sms2 penaik semangat yang sering dihantarnya. Tempoh hari, dia datang menghampiri saya di klas dan memberikan saya 3 helai kertas yang berlipat lalu beredar...katanya "Seperti yang abang mintak hari tu"...kerana tak sempat untuk baca di dalam klas, saya membukanya di asrama selepas selesai kuliah (inilah hasilnya yang ditulis dalam masa lebih kurang setengah jam):

Dengan satu nafas…
Menuturkan susunan kalimah
Terselit kucupan rasa bahagia
Sempurna sudah sebahagian agama
Sahutan sunnah baginda
Mewarisi keturunan Adam dan Hawa
Moga diraih gandaan pahala

Aku kini amanah buatmu
Pimpinlah aku menelusuri denai hidup
Agar becak dunia tak mampu meninggalkan
Sepalit noda yang bisa menggugah jalanmu ke syurga

Kesatriaanmu bukanlah pada tersungkurnya lawan
Bukan ukuran kelincahan genderang perisai di medan juang
Tapi kekebalan iman
Sequdus taqwa
Kesantunan bicara
Mengajakku untuk lebih mengenal Pencipta
Mengemudi layar bahtera rumahtangga

Suburkanlah laman bahagia kita di tanah keberkatan
Siramlah dengan renjisan wangian keimanan
Bajailah dengan sifat qana'ah
Agar tidak tumbuh rumput wahan
Moga terbit benih soleh dan solehah

Kitalah pencetak generasi unggul
Kita yang bakal membentuk populasi iman
Yang bukan bertuhankan kemewahan
Tidak hanya bernafsukan harta
Tidak hanyut dilambung mihnah dunia

Bukanlah kuharapkan engkau
Sezuhud Saidina Abu Bakr
Yang menyisakan cuma
Allah dan Rasul
Untuk keluarganya
Kerna aku tidaklah
Setegar Asma'
Yang bergadai nyawa
Meredah bahang pepasir
Demi suapan rasul dan ayahandanya

Tidaklah aku impikan engkau
Sekaya nabi Allah Sulaiman
Yang mewarisi seantero takhta kerajaan
Bukan hanya golongan manusia
Kerana aku tidak terjangkau
Kepatuhan Ratu Balqis
Beralih sembahnya menuju yang Esa

Tidak aku damba engkau
Setabah nabi Allah Musa
Yang Firaun menjadi lawannya
Kerana aku tidak mampu
Setawadhu' Asiyah
Tsabat dan bertaa'bud dalam limpahan harta
Tidak gentarkan kuasa tuhan suaminya

Cuma yang aku doakan
Biah Solehah dalam usrah sakinah
Merintis renik redha dan barakah
Tamsilan kuntum mawaddah wa rahmah

Sentakkan lenaku
Dengan kejutan tahajjudmu
Agar kita kita bisa mengecap limpahan rezeki
Dalam tadahan doa dhuhamu

Kaulah teladan
Kaulah teman
Bagiku...kaulah insan tersayang!

Isterimu yang Tersayang
Doha, Qatar

Monday, March 2, 2009

Hebat sangatkah mereka?

It really pisses me off knowing people who try to associate themselves with others who to them have more power and more fame, trying to look like these people. They try to look cool by making a fool out of themselves. They try their best to please these people so that they would be accepted as one of them. Such people are wannabes…wannabes that do not have a stand and tend to follow the mainstream like tall grass being blown by the wind.

I’m starting to get fed up with one of my Qatari lecturers that always tries her best to please the Americans in the class. All the examples she gives, all the stories she tells and basically everything she talks about is about the US, whether if it’s about politics, economy, education, life etc. I know that Qatar is not cool and everyone knows that too. And it’s a norm that if someone likes something very much, everything he say will be about it. But trying to please these people by going against your own people and your own religion definitely could not be accepted. There were many occasions where she was trying to please these people, she went against Hudud saying that it is inappropriate, went against Niqab saying that it is a type of oppression towards women and wearing it traps bacteria which resorts to illness and even worse was commenting about a very known Syeikh that she herself admired just because she wanted to please these people.

What is it that these people have that we would do anything to please them? Is it that humiliating being a Muslim that we could easily turn against Islam whenever we’re facing the non-Muslims? Is it not our duty to convey the right message about Islam and to clear the confusions and doubts people have towards it? Some may have their own opinions and reservations regarding certain issues but it shouldn’t be discussed with non-Muslims especially when the ‘Hukm’ is made clear in the Quran and Sunnah.


الإسلام يعلو ولا يعلى عليه
“Islam is high and there is nothing higher than it”.

نحن قوم أعزناّ الله بالإسلام
“We are the people that were honored by Allah with Islam”(Umar Radhiyallahu’anh).

Both quotes are the daleels saying that we Muslims are honoured by Allah with Islam and we should be proud of it. Islam is not just a compiled list of rituals that are to be performed daily. Islam is the way of life, a system created to perfect the life of human beings. It covers from the way you chew your food to how to govern and manage the world. To some, this may sound exaggerating but history has proven this during the times of ar-Rasul SAW and his companions and the era of the Abbasids and the Ottomans. Knowing this, we should hold the pride of being a Muslim, as well as to practice it and ‘decorate’ ourselves with it.

“O ye who believe! Enter into Islam whole-heartedly; and follow not the footsteps of the Syaitaan; for he is to you an avowed enemy” (al-Baqarah; 2:208)

p/s: I have no intention of whatsoever to humiliate anyone stated in this post although I did roughly mention someone in specific. I never thought of writing about it anyway but it keeps crossing my mind because such discussions have been going on since the past 4 months. May Allah forgive our sins and forbid us from entering hellfire.

Sunday, March 1, 2009

Ada apa dengan Egypt?

“You’re going for your honeymoon in Egypt? In winter?”.

“You caught Egypt at the right ‘time’ ”.

Yeah, I know. Egypt is definitely not the best place to spend time with your new wife especially for a first time vacation cum honeymoon. Nevertheless, I was there anyway, and we really enjoyed ourselves throughout our 15-day stay there. The first time I set my foot in Egypt was in winter 2006, transiting there for 11 days on my way to Doha. I fell in love with Egypt at first sight having no clue at all as in why, and despite what people say about Egypt as well as what I experienced myself. To me, there were so many things that I learned and gained during my stay there which I find very precious and could not be found elsewhere. As for that I told myself that I had to come again, not expecting that this time I was going to bring along a wife with me. So InsyaAllah this is what the first few posts on this blog would be about……Wallahu A’lam